To pee, or not to pee in the shower: that is the question:
Whether 'tis nobler in the mind to suffer
The slings and arrows of outrageous fortune,
Or to take Arms against a Sea of troubles,
And by opposing end them?

Úryvok zo Shakespearovej hry Hamlet, (Act III, Scene 1), rok 1602


 

Jedným z najpálčivejších problémov súčasného ľudstva je problematika čúrania v sprche. V praxi sa bežne stretávame s neodbornými a emocionálnymi tvrdeniami podporujúcimi názory pre alebo proti. Napriek tomu, že si uvedomujeme, že internetové médium nie je práve najvhodnejším prostriedkom na šírenie vedeckých poznatkov, rozhodli sme sa pozdvihnúť úroveň tejto stránky populárno-náučnou tézou na túto tému, a preto sme oslovili všetky dostupné výskumné kapacity. Úvod máme za sebou, preto hor sa k vlastným tézam.

„Peniaze nie sú dôležité,“ poznamenáva 23-ročná Nikol, jednou rukou vyťukávajúc PIN kód k zlatej kreditke vo viedenskom Cartieri, zatiaľ čo druhou rukou hladká svojho 48-ročného macíka Miška po brušku s kapacitou 160-centimetrovej vane. Lenže my nie sme Nikol, takže poďme teraz spolu počítať. Močový mechúr zdravého dospelého jedinca je síce schopný zadržať až 600 ml moču, v praxi je ale ustálená frekvencia približne 7 návštev WC za jeden kalendárny deň s tým, že 6x len ideme malému ukázať porcelán a 1x popri tom aj porodíme novorodenca (platí pre mužov). Malé spláchnutie u moderných splachovacích systémov (napríklad Geberit Sigma) predstavuje spotrebu vody približne 4 litre vody.

Takže si predstavme, že ak jedno spláchnutie malej potreby nahradíme čúraním počas sprchovania, denne ušetríme až 4 litre. Abstrahujeme od predstavy, že by sme v sprche robili veľkú + malú potrebu denne a už sa tým ani nebudeme zaoberať. Ledaže by sme si to vygooglili.

Vráťme sa ale ku kvantifikácii ekonomického dopadu: Jedno chýbajúce malé spláchnutie denne predstavuje 4 litre x 350 dní (lebo chodíme na dvojtýždňovú dovolenku) x 65 rokov (priemerný vek života slovenského muža mínus pár rokov, kedy ešte potrebujeme plienky mínus pár rokov, kedy už potrebujeme plienky) = cca ušetrených 91 000 litrov vody. Meter kubický vodného a stočného je okolo jedného euríčka za položku (akože bolo lacnejšie a bude drahšie, chápete, sme to akože zaokrúhlili), takže tento milý zvyk vám ušetrí: 91 000 litrov / 1 000 (premena na metre kubické) x 2 (euro za vodné a euro za stočné) = 182 evri. Za 182 evri máme na východnom Slovensku cca 250 piva, pričom cestovné vlakom máme v dôchodkovom veku zadarmo, takže ako nudiaci sa dôchodca môžeme každý pracovný deň chodiť vlakom z Bratislavy do Košíc, na stanici si dať jedno pivo a ísť zase naspäť. Jedna nula pre čúranie v sprche.

Dobre. Práve sme si ukázali, že táto milá cost saving activity je prospešná do takej miery, že môžeme rok chlastať zadarmo. Lenže to je len veľmi obmedzený pohľad jedinca. Pozrime sa na to pohľadom našej Pevnosti ako celku! Pamätáte si ešte to číslo 91 000 litrov vody? A viete, koľko vypije priemerne jeden človek za deň? No cca 2 litre. Niektorí aj menej, hlavne keď sú menší. A nemajú vodu. A kto nemá vodu? No predsa imigranti z Afriky!

Rátajme teda spolu: 91 000 litrov / 2 litre = 45 500 človekodní, čo tvorí 124 človekorokov, čo pri priemernom veku Afričana predstavuje 2 ekonomických utečencov, ktorí NEprídu k nám znásilňovať naše ovce len preto, že v Oravskom Podzámku zvykne pršať častejšie ako v egyptskom Asuáne. Pri priemernej cene nákladov za jedného fudžitiva (približne 2 200 EUR / mesiac / osoba – údaje sú z ČR, naše náklady sa mi nepodarilo nikde nájsť, len info, že dostávajú vreckové cca 40 centov na deň) teda šetríme cca 150 evri denne! Pre našu ekonomiku! Pre našu mládež, nositeľku rána! Pre našu vlasť! A bez mešít! Dobré nie? Len preto, že sme sa vyšťali do sprchy. Dva nula.

Aby sme nezostali len pri prachoch, poďme si teraz niečo povedať o moči. To, čo cikáme, sa v niektorých kultúrach volá božským nektárom. Ak si myslíte, že moc pozerám dokumentárne filmy o praktickom využití zlatého dažďa, ste tak trochu mimo. Takto to totiž pred 5000 rokmi nazvali Indovia v texte zvanom Damara Tantra.

Pre tých, ktorí na hodine sanskrtu nedávali pozor, sa tam hovorí, že keď zmiešaš kurkumu s kravským alebo ľudským močom, mala by sa táto zmes vysporiadať s väčšinou známych jedov. Nevedno, či je to pravda, ale Indov je už 1,3 miliardy, a tí parchanti proste odmietajú umrieť!

Urinoterapia nie je iba pitie vlastného moču, ale aj pomerne zaujímavá liečebno-dezinfekčná metóda. Staré cigánske chirurgické učebnice obsahujú celú kapitolu o tom, že keď sa porežeš do krvi pri manipulácii so starým železom, nechaj si ranu oblízať psom alebo ju ošti. Neviem, ako to funguje a ani vlastne nechcem. Dôležité pre prax je to, že čúraním v sprche vlastne dezinfikujeme potenciálne mikro rany na nohách a stávame sa rómom indom nesmrteľným. Tri nula.

A nezostávame len pri vlastnom tele. Moč obsahuje vodu (to isté ako kvapalina, ktorou sa sprchujeme) a asi 200 iných zložiek, medzi nimi aj enzýmy, aminokyseliny a hormóny. A teraz sa pozrime na zloženie saponátov. Ha! To isté zloženie, však? Takže nielenže šetríte svoj sprchový gél, ale zároveň preventívne čistíte aj odpadové potrubie. Všetko eko-bio-raw kvalita. Keby všetci čúrali do sprchy, odkaliská v ČOV by boli také priezračné, že by sa tam dali chytať raky. A opäť ekonomické hľadisko – kto viac čúra, viac šetrí, lebo nemusí kupovať SAVO! Štyri nula, ale to len preto, lebo o chémii nič neviem.

No a nakoniec tu máme sociálne väzby. Ste v sprche s modelečkou. Rada sa dlho sprchuje. Teplá voda dochádza, nohy začínajú oziabať. Vtedy víťazoslávne stiahneme plavky predkožku a očúrame jej nohy. Je to samozrejme blbosť, ale predstavte si situáciu, že mladý muž sa ráno po celonočnom vystrájaní v bare prebudí vedľa mladej dámy, usmeje sa na ňu, dajú si kolečko, idú sa osprchovať, jemu je trápne, lebo nevie, ako sa ona volá, jej je trápne, lebo nevie, ako sa on volá, zrazu sa jej dá cikať, tak cikne, kukne dole, aj on pritom ciká, ona mu polichotí, aká pekná žltá farba, on jej povie, že jej moč zas pasuje k tým dlhým blond vlasom, ona povie že je Romana, on že je Matej, v pozadí hrajú romantickú pieseň od Sepultury, struny rozozvučia sláky, dajú si dlhý intenzívny bozk, jeho oči sa vpíjajú do jej, teplá voda už pomaly dochádza, tak si dajú znovu kolečko, ona otehotnie, zoberú sa, majú spolu dve krásne deti a o štyri roky sa rozvedú kvôli neprekonateľným názorovým rozdielom. Tak vidíte, moč v sprche je ideálny icebreaker. Päť nula. Disclaimer: neplatí pre vlastnú ženu, vtedy ste prasa.

A tým sa dostávame na záver dnešnej analýzy. Čúraním v sprche nielenže zachraňujete planétu, zabraňujete nelegálnej imigrácii, ale aj šetríte vlastné a štátne peniaze, bojkotujete saponátovú loby a tým opäť zachraňujete prírodu, budete dlhšie žiť a spoznáte nových ľudí. Na takú blbosť celkom dosť, nie?